Computer StudyMCQ Computer ScienceQuiz Computer ScienceUGC NET

C Programming Questions and Answers – Pointers and Arrays

C Programming Questions and Answers – Pointers and Arrays

 

1.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

void main()

{

int a[3] = {1, 2, 3};

int *p = a;

printf(“%p\t%p”, p, a);

}

a) Same address is printed.

b) Different address is printed.

c) Compile time error

d) Nothing

View Answer

Answer:a

 

2.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

void main()

{

char *s = “hello”;

char *p = s;

printf(“%p\t%p”, p, s);

}

a) Different address is printed

b) Same address is printed

c) Run time error

d) Nothing

View Answer

Answer:b

 

 

3.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

void main()

{

char *s= “hello”;

char *p = s;

printf(“%c\t%c”, p[0], s[1]);

}

a) Run time error

b) h h

c) h e

d) h l

View Answer

Answer:c

 

4.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

void main()

{

char *s= “hello”;

char *p = s;

printf(“%c\t%c”, *(p + 3),  s[1]);

}

a) h e

b) l l

c) l o

d) l e

View Answer

Answer:d

 

5.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

void main()

{

char *s= “hello”;

char *p = s;

printf(“%c\t%c”, 1[p], s[1]);

}

a) h h

b) Run time error

c) l l

d) e e

View Answer

Answer:d

 

6.What is the output of the code given below?

 

#include <stdio.h>

void foo( int[] );

int main()

{

int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

foo(ary);

printf(“%d “, ary[0]);

}

void foo(int p[4])

{

int i = 10;

p = &i;

printf(“%d “, p[0]);

}

a) 10 10

b) Compile time error

c) 10 1

d) Undefined behaviour

View Answer

Answer:c

 

7.What is the output of the code given below?

 

#include <stdio.h>

int main()

{

int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

int *p = ary + 3;

printf(“%d\n”, p[-2]);

}

a) 1

b) 2

c) Compile time error

d) Some garbage value

View Answer

Answer:b

 

8.What is the output of the code given below?

 

#include <stdio.h>

int main()

{

int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

int *p = ary + 3;

printf(“%d %d\n”, p[-2], ary[*p]);

}

a) 2 3

b) Compile time error

c) 2 4

d) 2 somegarbagevalue

View Answer

Answer:d

 

9.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

int main()

{

int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

printf(“%d\n”, *ary);

}

a) 1

b) Compile time error

c) Some garbage value

d) Undefined variable

View Answer

Answer:a

 

 

10.What is the output of this C code?

 

#include <stdio.h>

int main()

{

const int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

int *p;

p = ary + 3;

*p = 5;

printf(“%d\n”, ary[3]);

}

a) 4

b) 5

c) Compile time error

d) 3

View Answer

Answer:b

 

11.Different ways to initialize an array with all elements as zero are

a) int array[5] = {};

b) int array[5] = {0};

c) int a = 0, b = 0, c = 0;

int array[5] = {a, b, c};

d) All of the mentioned

View Answer

Answer:d

 

12.The elements in the array of the following code are

int array[5] = {5};

a) 5, 5, 5, 5, 5

b) 5, 0, 0, 0, 0

c) 5, (garbage), (garbage), (garbage), (garbage)

d) (garbage), (garbage), (garbage), (garbage), 5

View Answer

Answer:b

 

 

13.Which of the following declaration is illegal?

a) int a = 0, b = 1, c = 2;

int array[3] = {a, b, c};

b) int size = 3;

int array[size];

c) int size = 3;

int array[size] = {1, 2, 3};

d) All of the mentioned

View Answer

Answer:c

 

14.An array of similar data types which themselves are collection of dissimilar data type are

a) Linked Lists

b) Trees

c) Array of Structure

d) All of the mentioned

View Answer

Answer:c

 

15.Comment on an array of void data type:

a) It can store any data-type

b) It only stores element of similar data type to first element

c) It acquires the data type with the highest precision in it

d) You cannot have an array of void data type

View Answer

Answer:d

 

16.What is the output of the code given below?

 

#include <stdio.h>

int main()

{

int ary[4] = {1, 2, 3, 4};

int p[4];

p = ary;

printf(“%d\n”, p[1]);

}

a) 1

b) Compile time error

c) Undefined behaviour

d) 2

View Answer

Answer:b

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button