amazon

shopclues

myntra

Home / General Knowledge / Gujarat GK and Current Affairs Questions

Gujarat GK and Current Affairs Questions

Here you can find Gujarat General Knowledge and Current Affairs Question which is important in various Exams point of view. .

Some  Important Questions regarding Gujarat GK and Current Affairs –
Q. 1 What is the capital of Gujarat ?
Ans – Gandhinagar
Q. 2. Which is the largest city of Gujarat ?
Ans – Ahmedabad
Q. 3. How many districts are there in the state ?
Ans – Total 33 Districts
Q. 4. Name the Governor of the State ?
Ans – Om Prakash Kohli
Q. 5. Chief Minister of the state ?
Ans – Anandiben Patel
Q. 6. Nature of Legislature –
Ans – Unicameral
Q. 7. Total Assembly Seats –
Ans – 182 Seats
Q. 8. How many members from Gujarat represent in Parliament ?
Ans – 26
Q. 9. Total area of Gujarat ?
Ans – 196,024 sq km
GK and Current Affairs Questions
Q. 10. Rank of Gujarat in India as per the area ?
Ans – 6th rank
Q. 11. Population of Gujarat as per 2011 census ?
Ans – 60,383,628
Q. 12. Total Rank in the Country as per the population ?
Ans – 9th Rank
Gujarat Current Affairs and General Knowledge
Q. 13. Official language of the state ?
Ans – Gujarati
Q. 14. What is the literacy of the state ?
Ans – 79.31 %
Q. 15. What is the state song ?
Ans – Jai Jai Garavi Gujarat
Q. 16. What is state animal ?
Ans – Asiatic Lion
Q. 17. State Bird of Gujarat is –
Ans – Greater Flamingo
Q. 18. What is the state Flower ?
Ans – Tagetes
Q. 19. Gujarat’s state fruit and tree ?
Ans – Mango and Banyan respectively.
Q. 20. State Sport is –
Ans – Cricket/ Kabbadi
Q. 21. Which state is expected to set up the first Bio Agriculture University in India ?
Ans – Gujarat ( the site may be near Krishi Kamdhenu University Gandhinagar
Q. 22. Who is the new Chief Justice of Gujarat High Court ?
Ans – R. Subhash Reddy
Q. 23. Where was he posted before becoming the Chief Justice of Gujarat ?
Ans – Telangana and Andhrapradesh High Court, Hyderabad
Q. 24. Who has been appointed the captain of Gujarat Lions for IPL 2016?
Ans – Suresh Raina
Q. 25. Who was the first Woman Dy Speaker of Gujarat Vidhan Sabha who had passed away recently ?
Ans – Nirmala Gajwani
Q. 26. Where was the International Kite Festival held ?
Ans – Ahmadabad

Check Also

Haryana General Knowledge Question

HTET हरियाणा की सभी परीक्षाओं के लिए HARYANA GK प्रश्न 1. हरियाणा में कौन_कौन से …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!